• YARIM ALTIN
    9.824,00
    % 0,54
  • AMERIKAN DOLARI
    34,7487
    % 0,08
  • € EURO
    36,5842
    % 0,22
  • £ POUND
    44,0710
    % 0,26
  • ¥ YUAN
    4,7688
    % -0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3277
    % 0,57
  • BITCOIN/TL
    3312334,422
    % -0,40
  • BIST 100
    9.827,23
    % 1,51

Borsada İşlem Yaparken Bilmeniz Gereken 10 Formasyon

Borsada İşlem Yaparken Bilmeniz Gereken 10 Formasyon

Formasyonlar kendilerini tekrar etme eğilimindedir, buda bizlere alış satış işlemleri yaparken fikir verir. Bu kalıpları iyice kavrayıp erken tanıyabilirseniz, piyasalarda gerçek bir rekabet avantajı elde edebilirsiniz. Bu makalede formasyonlar arasından en bilinen ve her zaman referans alabileceğiniz 10 modeli ele alacağız.

Ben bunlarla uğraşamam, bu yazıyı da okumaya dahi üşeniyorum ama yine de para kazanmak istiyorum diyorsanız gidip bahis oynayabilir yada şu videodaki işlemleri yaparak en azından al satlarda referans olarak kullanabilirsiz. Videodan sonrası bilgiye aç arkadaşlar için 🙂

Formasyonlar nedir?

Formasyonlar, borsada gerçekleşen tüm alış ve satışları kısa bir tabloya yerleştirir.

Tüm ticaretin eksiksiz resimsel kaydını sağlar ve ayrıca boğalar ve ayılar arasındaki savaşı analiz etmemizi sağlar.

Formasyonlar, ayı boğa savaşını kimin kazandığını belirlememize yardımcı olabilir.

Formasyon analizi, kısa vadeli ve uzun vadeli tahminler yapmak için kullanılabilir.

Formasyonlarda kullanılan veriler veriler gün içi, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olabilir.

Formasyon analiz etmek neden önemlidir?

Borsada İşlem Yaparken Bilmeniz Gereken 10 Formasyon hisse senedi alım satımı esnasında meydana gelen fiyat hareketlerini görmenin harika bir yoludur.

Formasyonlar kendilerini tekrar tekrar tekrar etme eğilimindedir. Bu kalıpları erken tanımak, piyasalarda gerçek bir rekabet avantajı elde etmenize yardımcı olacaktır.

Not: Hacim, destek ve direnç seviyeleri, RSI ve Fibonacci Retracements ve diğer teknik göstergelerde önünüzü görmek açısından önemlidir.

Formasyon Türleri:

1. Omuz Baş Omuz OBO TOBO Formasyonu

Bu, ortada büyük bir zirveye ve her iki tarafta daha küçük zirvelere sahip olan bir yükseliş ve düşüş eğilimi formasyonudur. En güvenilir formasyonlardan biri olarak kabul edilir.

2. İkili Tepe Formasyonu

İkili tepe, traderların çokça kullandığı bir başka aşağı dönüş formasyonudur. Hisse senedi fiyatı bir zirve oluşturacak ve ardından destek seviyesine geri dönecektir. Mevcut trendden geri dönmeden önce bir kez daha zirve oluşturacak ve direncin altına inmesi beklenecektir.

3. İkili Dip Formasyonu

İkili dip, ikili tepenin tamamen zıttı olan yukarı dönüş formasyonudur. Hisse senedi fiyatı bir zirve oluşturacak ve bir direnç seviyesinden geri dönecektir. Ardından, mevcut trendden geri dönmeden önce bir kez daha zirve oluşturacaktır.

4. Fincan Kulp Formasyonu

Sıkça karşılaşılan bir formasyondur şekil itibari ile Fincan ve Kulpu andırdığı için bu isimle anılır.bir Formasyonun kulp tarafında, yedi hafta kadar kısa veya 65 hafta kadar uzun olabilen düşük işlem hacmi vardır.

Not: Borsadaki ilk paramı bu formasyonu iyi okuyarak ADESE hissesinden kazanmıştım.1,94 alış(fincanın içi) yapıp, 2,45 de satmış(fincanın köşesi) ardından 2,20den tekrar alıp(kulbun içi) 3,10(kulbun köşesi) den satarak ciddi karlar elde etmiştim.

5. Çanak Formasyonu

Bu model aynı zamanda “daire tabanı” olarak da bilinir ve uzun vadeli ters grafik modelidir.

Çanak Formasyonu, hisse senedinin düşüş eğiliminden yükselme eğilimine döndüğünü gösterir.

Oluşması birkaç aydan yıllara kadar herhangi bir zaman alabilir. Fincan Kulpa çok benzer tek farkı kulbu yoktur.

6. Takoz Formasyonu

Yükselen takoz, hisse senedinin fiyatı bir süre yükseldiğinde oluşurken, alçalan takoz, hisse senedi fiyatı bir süre düştüğünde meydana gelir.

Gerçekleştiğinde, her iki yönde de keskin bir fiyat hareketi oluşur.

Not: İlk ciddi para kaybımı da vadeli işlem esnasında endeksi yükselen takoz olarak yorumlayıp yapmıştım.

7. Flama Formasyonu

Grafikte yukarı veya aşağı doğru keskin bir hareket olduğunda bir flama deseni veya bir bayrak deseni oluşur.

Ardından, aynı yönde bir koparma hareketi gerçekleşir. Flama desenleri bayrak desenlerine benzer ve bir ila üç hafta arasında sürer.

İlk yükseliş veya alçalış hareketinde önemli bir hacim oluşur, bunu flama bölümünde daha zayıf bir hacim takip eder ve finalde hacimli bir yükseliş veya alçalış hareketi olur.

8. Simetrik Üçgen Formasyonu

Simetrik Üçgenler, iki trend çizgisi arasında gerçekleşir. Bu iki trend çizgisi zirvelerde veya diplerde birleşir ve birleştiği yerden kırılma hareketini yapar.

9. Alçalan Üçgen Formasyonu

Düşüş eğilimi gösterir ve düşüş trendleri sırasında oluşur. Bazen bir yükseliş trendinin sonunda bir tersine dönüş modeli olarak da oluşabilir, ancak daha yaygın olanı düşüş yönündedir.

10. Yükselen Üçgen Formasyonu

Bu üçgen, yükseliş eğilimi sırasında ortaya çıkar ve yükselişin devamı olarak kabul edilir. Bazen bir düşüş eğiliminin sonunda bir tersine dönüş modeli olarak da oluşturulabilir, ancak daha yaygın olanı yükseliş yönündedir.

Yükselen üçgenler, grafiklerde oluştuklarında her zaman yükseliş eğilimi olarak kabul edilir.

Borsada İşlem Yaparken Bilmeniz Gereken 10 Formasyon yazımız hakkında görüşlerinizi paylaşın.

İçeriğin çevrildiği Kaynak

YORUMLAR YAZ

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.