Hisse Analizi Nasıl Yapılır
Hisse senedi alırken veya satarken detaylı bir inceleme ve araştırma sürecinde bulunulmalıdır. Piyasalarda işlem yapanların özelliklede yeni gelenlerin yaptığı en büyük hata; telegram, sosyal medya grupları, enişte kayınço, eş dost vb. çevreden gelen yönlendirmeler sonucu işlem açmalarıdır. Borsada hisse almanın ikinci el araç, telefon vb. bir eşya almaktan esasen pek farkı yoktur ve son derece titiz davranmayı gerektirir. Yazımızda bu konulara değiniyoruz.
Hisse Analizi/Değerlendirmesi iki başlık altında yapılır;
- Temel Analiz
- Teknik Analiz
Temel Analiz nedir, nelere dikkat edilmelidir, nasıl yapılır?
Temel analiz, hisse senetlerinin gerçekte sahip olduğu değeri ortaya çıkarmak için kullanılır. Temel analiz; ekonomi, sektör ve şirket bazında gerçekleştirilir. Buna binaen bir bütün halinde değerlendirilerek yatırım kararı verilmelidir. Ekonomi ve sektörde yolunda gitmeyen bir şeyler varsa şirket karlı ve temel analizden geçse dahi yatırım yapmak doğru sonuçları doğurmaz.
Unutulmamalıdır ki zarar eden küçülen şirket er yada geç satış yer, kar eden büyüyen şirket ise er yada geç ederini bulur.
Temel analiz kavramını daha iyi anlamak için şirketlerin bilançoları incelenmeli ve bilanço dönemleri dikkatle takip edilmelidir. Bunun yanı sıra şirketin KAP’a bildirdiği haberlerde temel analizin bir başka ayağıdır. Bilançolardan hiç bir şey anlamıyorsanız mali müşavir veya muhasebeci bir dostunuzdan yardım isteyebilir yahut youtube’daki bilanço analizi nasıl yapılır videolarına bakabilirsiniz.
Bknz:
- Fiyat Kazanç Oranı Nedir?
- PD Piyasa Değeri – DD Defter Değeri Nedir?
- Öz Kaynak Nedir?
- Hacim nedir?
- Halka açıklık oranı nedir?
- Faaliyet Karı nedir?
- Piyasaların, kamu oyunun şirkete hisseye karşı tutumu bakış açısı nedir?
Teknik analiz nedir, nelere dikkat edilmelidir, nasıl yapılır?
Teknik analizciler grafikte gözükenin temel analiz verilerinide içerdiğini düşünürek işlem açarlar yani var olan herşey fiyatlanmıştır mantığı ile grafikler üzerinde analiz yaparlar. Bu mantık özellikle sığ tahtalarda ve haber akışlarının istendiği gibi gitmediği durumlarda yatırımcıyı tersde bırakır.
Tahta yapıcı yani hissenin hakim ortağı tekniğe uygun hareketler yaparak elindeki mala yatırımcı çekmeye çalışabilir. Böyle bir durumda hisse temel analizde sınıfta kalan bir hisse ise oradan hemen uzaklaşmanızı tavsiye ederim.
Ör: Tramersiz hasar kayıtsız araç buldunuz fiyatı hesaplı hemen alırmısınız? Kendi adıma ben almam önce aracı alır expere sokarım sonra trameride olmadığı için uygunda fiyattan alırım. Diğer türlüsü kumar olacaktır belki araç komple boyalı değişenli ama cepten yaptırılmış. Bu ihtimaller borsada da göz önüne alınmalıdır.
Haber akışıda teknik analizi bozan en önemli etmenlerden birisidir. Örnek vermek gerekirse Merkez Bankası Başkanı’nın Cuma akşamı bir kararname ile görevden alınmasıyla tüm hisse senetleri 2 gün üst üste taban yemişti. Bu durumu hiçbir teknikçi mantıklı bir şekilde izah edemez.
Buna ek olarak teknik analiz kısmı uzun ve orta vade yatırımcılar için çok bir önem arz etmemektedir. Daha çok kısa vadeli işlem yapan (max 3 ay vade) işlem yapacaksanız teknik analiz konusunda kendinizi geliştirmelisiniz.
Bknz:
- Popüler Formasyonlar Nelerdir?
- EMA nedir?
- Hareketli ortalama nedir?
- Bollinger Nedir?
- Destek direnç nedir?
- Tekniğe göre AL SAT TUT nedir?
Teknik analizi yaparken sadece hisse senedinin grafiğini değil onunla ilintili olan endeksin, abd borsalarının, dxy dolar endeksinin de grafiksel görünümüne bakmanızı şiddetle tavsite ederim.
Ör: Tatgd alacağımızı varsayalım hemen gidip, XGIDA gıda endeksine bakmalıyız. Yeter mi yetmez gidip birde XUTUM yani borsa İstanbul tüm endeksine bakmalıyız. Yeter mi yetmez gidip birde ABD gıda endeksine ve finalde DXY ABD Doları endeksine bakmalıyız. İşlemden kısa sürede ve teknik analizle kar etmek istiyorsanız aynı anda en az 4 grafiği doğru şekilde yorumlamaya çalışmalısınız.
Hisse analizi nasıl yapılır sorunuza kısmen de olsa cevap verdiğimi düşünerek şu iki repliği unutmamanızı tavsiye ediyorum.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.